Utvalt

Änglunda Gårds Kennel

Sedan ett år tillbaka bedrivs Änglunda Gårds kennel där vi föder upp Västgötaspetsar. Kenneln har numera enbart fått två kullar västgötaspetsar, men fler är på väg.

Vargaviddernas Joy Popstar ”Lea”
Vargaviddernas Joy Popstar ”Lea”
Vargaviddernas Joy Popstar ”Lea”
Änglunda Gårds Heidi
Heidi och Lea

Fölen 2022

På Änglunda har det fötts två fina föl i år. Först föddes Fleur de Luy, ett brunt litet stoföl. Det är Gigantine som är mamma och pappa är Janeiro Platinum. Allt gick väldigt lätt och smärtfritt, fölet och mamman har mått bra hela tiden. I år gläds jag åt att Gigantine inte tappat matlusten eller humöret utan både ätit och sett glad ut under hela dräktigheten. Stofölet är till salu.

Gigantine är betäckt igen. Denna gången valde jag hingsten Franze. Det är en Franklinson och med Sezuan som morfar. Han ägs av Helgstrand men var i år stationerad på Gränsbo stuteri.

Detta är Fleur de Luy född den 1 juni 2022

Sockersöta Fleur de Luy

Den 16 juni var det så dags för Scarlett. Med all utrustning installerad var vi rustade för att inte missa Scarletts första fölning. Kamera i taket som jag kan följa på min telefon och sedan även en sele påkopplad på stoet som reagerar på svettning som då ringer upp min telefon via en app. Helt otroliga hjälpmedel som gör att det är lättare att övervaka stoet. Mitt i natten föddes han vår hingst. Svart, stor och väldigt stark. Det är Janiero Platinum som är pappa även till honom. Scarlett var duktig men överraskad. Kunde han verkligen vara hennes, det tog en stund att förstå. Det visade sig vara en fantastisk kille , helt rätt i kroppen och med helt otroliga rörelser , bara helt underbar. Han är redan såld till Frida Moyell och hennes sambo. Det känns jättebra och de kommer få en fantastisk häst.

Här ser ni finaste Rio Rocket Platinum

Scarlett är inte betäckt igen. Tanken är att hon skall säljas efter att Rio är 6 månader och avvand.

Svensk Bondkatt

Kattungar!! Så roligt med kattungar. Det blev vår Pelle eller Pellelina som fick fyra stycken ungar först. Båda kattorna löpte i våras och vi hade besök av flera stycken hankatter. Jag tror det var den store svartgrå som är pappa, han såg jag en natt när jag vakade över lammningen. Då var hundarna med mig och de jagade upp denne store katten i ett träd.

Kattungarna föddes midsommarafton och det är tre killar och en tjej.

Som det ser ut idagsläget så kommer även vår Maja att få kattungar om någon vecka. Så spännande! Kattungarna är till salu.

Sommar, sommar, sommar!

Det är sommar i trädgården på Änglunda – här kommer ett axplock av bilder.

Insidan på gården där det växt upp rejält.
Även på trädgårdessidan växer det. Buxbomshäcken runt rabatterna trivs!
Gladiolus har blivit en av mina nya favoriter.
Dahilor har jag också börjat odla allt fler sorter av – detta är ”Cafe au Lait”.

Vi önskar er en Glad Påsk!

Nu har vi fått lamm på Änglunda. De första två föddes den 11 mars och sedan har det blivit ytterligare sju stycken. Vi väntar på att de sista tre tackorna ska lamma men det kommer dröja ca 10 dagar till. Lamningarna har gått bra. Det var en av förstföderskorna som behövde ha lite draghjälp för den lille var väldigt bred över huvudet. Men i övrigt har de klarat av allting själv. Jag stänger in tackan med de nyfödda lammen i en egen liten hörna så de får vara för sig själv de första dagarna. Därefter kommer de ut till de andra igen. Lammen leker och har så otroligt roligt tillsammans.

Om det är någon som är intresserad av att beställa ett lamm för slakt till tidiga hösten så finns det möjlighet i år. Vi kommer få fler lamm än normalt och det är bara att höra av sig. De kunder som brukar köpa kött är mycket nöjda. Vi slaktar på ett litet slakteri och man kan själv välja hur man vill ha styckningen.

Våra katter Maja och Pelle!

Vi får kanske skriva ´”Pella” då det efter veterinärbesök med vaccinering visade sig vara just en Pella istället för Pelle. Det är inte lätt att se vad det är för kön på katter ska jag säga. Eftersom de två damerna är Bondkattor utan inblandning av raskatt så är de inte helt vanliga längre. Det är till och med så att de räknas som en art vi ska rädda som ”Lantras”. Jag tycker det är intressant och roligt att jobba för de svenska raserna , nu har vi Blekingeanka, Västgötaspets och Svensk Bondkatt. De ska inte steriliseras utan vi hoppas istället de kommer att få vars en kull kattungar i år. Då finns det också möjlighet att köpa en kattunge. Här är bilder på de unga damerna först Maja och under det Pella.

Här är Maja
Här är Pella

När vi är igång och pratar om eventuella ungar så kan jag även berätta om hundarna, både Lea och Heidi, skall paras i december när de löper nästa gång. Lea är i och för sig 9 år gammal men då jag var hos veterinären sist sa hon att en tik i finare kondition kunde man inte se så… Vi kollar om hon är pigg och frisk nog när tiden är inne. Vi vill väldigt gärna ha en tik till efter Lea. Men Heidi kommer säkert att vara i sitt livs form så det blir i varje fall en kull. Här är en bild på finaste Heidi.

Änglundagårds Heidi.

God Jul och Gott Nytt år!

Vargaviddernas Joy Popstar och Änglundagårds Heidi

Vi , jag och Lars, vill passa på att önska alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år. De som har köpt valpar här i år vill vi önska lycka till på fortsatta färden, hoppas att ni känner precis som vi att Västgötaspetsen är den bästa hunden i världen. De flesta både häst och hundköpare har jag haft kontakt med flera gånger i år och till vår stora glädje är alla glada och lyckliga över sina nya familjemedlemmar.

Ljuset på Änglunda

Det är så vackert och tyst hos oss. Sällan upplever man något störande om vi nu bortser ifrån vinden. Det är ett riktigt blåshål det kan vi inte förneka. Vi har gjort vad vi kunnat under året och även tidigare för att få upp ännu mer vindskydd i form av planteringar. Men det tar ju sin lilla tid för träd och buskar att växa upp.

Det är fri sikt i alla väderstreck och det är ett fantastiskt ljus här. Nu i december är det lika fint som en tidig vårmorgon eller sena kvällar då solen går ner över åkrarna. Bilden är tagen på vår gästtoalett . Då får ni både se det fina morgonljuset mot öster och hur det ser ut på toaletten. Julpyntet fick bli granar som matchar det svarta.

Lite bilder ifrån matsalen och sedan vårt älskade julporslin från Villeroy&Bosch.

En kort tid var det snö här, så vackert. Tyvärr blir det inte liggande så länge. Fick i alla fall lite fina bilder.

Moretti Weltino

Det blev ett framgångsrikt år för Ida Nordenberg och Moretti Weltino. Först var det många kvaltävlingar som ledde till deras deltagande på Unghäst VM och sedan en andra plats på Breeders i Dressyr på Flyinge. Som uppfödare är det en stor framgång att få fram en avkomma så långt och det är så roligt. Nu ser vi fram emot nästa års alla tävlingar med både Moretti och andra unga förmågor som är födda hos oss.

Geovanni Weltino också fem år gammal gjorde debut i höstas och vann sin första dressyr tävling i klass LB.1. Geovanni är Gigantines son.

Filippa Eriksson Settergren med sin Geovanni Weltino.

Fendi

Här är Gigantines mycket fina hingstföl Fendi igen – e. Franklin, ue. Saigon.
Han är på denna bilden drygt 3 månader. Hela sommaren har han varit ute på bete på dagarna och sovit inne i box de flesta nätter. Gigantine hans kära mor har haft svårt att hålla hullet i sommar så det har behövts lite extra foder till henne. I välviljan att se henne lite rundare blev det lite kraftigt med all extra mat för Fendi så han har blivit väldigt upprättad och stel i sina kotor. Nu är han så pass stor dags datum 1/10 att han kan vara i egen box när Gigantine äter kraftfoder vilket så småningom ska ge Fendi sin fina mjuka,sviktande rörliga gång tillbaka. Lite smakprov på hans vackra huvud, och fina exteriör i bildern. Och lite vad kan kan göra i traven – mycket lätthet och rörlighet.
Han är till salu.

Vi handskas mycket med hästarna då de leds ut och in i grimma varje dag. Ryktas och badas, sköter hovar mm. Fendi är mycket nöjd med denna hantering. Han går fint i grimskaft, älskar att bli borstad och sköter sig allmänt väldigt bra. En mycket trevlig häst till lynnet är det och han har inte haft en åkomma sedan han ut kom – frisk, pigg och stark.

Mer om Gigantines andra avkommor kan ni hitta i ett tidigare inlägg.

Grattis Heidi – 5 valpar

I går mitt på dagen valpade Heidi. Det gick lugnt och stilla, och efter några timmar hade vi fem stycken nya små liv i korgen. Det blev två tikvalpar och tre hanar. De är jämnstora och ser ut att må väldigt gott. Heidi är hos de små så gott som hela tiden så det är full tankning med mjölk. En första bild på underverken kommer nedan.

Alla valparna är ännu inte tingade, så är du eller någon annan på jakt efter valp så kontakta mig gärna.