Utvalt

Änglunda Gårds Kennel

Sedan ett år tillbaka bedrivs Änglunda Gårds kennel där vi föder upp Västgötaspetsar. Kenneln har numera enbart fått två kullar västgötaspetsar, men fler är på väg.

Vargaviddernas Joy Popstar ”Lea”
Vargaviddernas Joy Popstar ”Lea”
Vargaviddernas Joy Popstar ”Lea”
Änglunda Gårds Heidi
Heidi och Lea

Trädgården

Vi har planterat och sått gräsmatta i trädgården på delen som är närmast huset. Där har också länge gapat ett stort hål som nu äntligen är en så gott som färdig pool. Vi ska välja sten till kanten som går runt. Hade det sedan kommit lite regn hade gräsmattan fått bättre skjuts, visst vattnar vi men det är inte detsamma.

Det blommar fint på andra ställen i trädgården.

Marron Suarez

Nyfödd liten kille

Det blev en lång väntan för Red Manoue innan den här lille killen föddes. Manoue blir väldigt stor och svullnar i kroppen och får väldiga ödem. Det var därför underbart när han föddes lille Marron den 14/5. Det är en mycket fin fölunge. Större än normalfölen, rättställd, och väldigt rörlig. Han är också efter hingsten Suarez precis som Gigantines föl.

Blekingeankor

Föda upp ankor är inte så lätt. Våra ankor är inte så intresserade av att ruva fram ungar själv så det måste jag hjälpa till med i äggkläckare. Trots det visade det sig att äggen inte var befruktade. Ju längre säsongen gått desto bättre är det dock.

Vi fick 2 ankungar för 2-3 veckor sedan och igår kläcktes ytterligare 2.

Ett gäng ägg ligger nu i kläckaren och vi hoppas att det blir ytterligare 7-10 st.

Ankungar 1 dag gamla.

Gigantines föl

Den 11 maj föddes så äntligen den första fölungen. Det blev Gigantine som fölade på natten och allt gick bra. Det är ett hingstföl efter hingsten Suarez som i sin tur är son till Sezuan den otroliga hingsten som vann Unghäst VM både som 5,6,och 7 åring. Morfar till Suarez är Desperados som tävlat mycket och bla. tog individuellt OS-silver i Rio.

Mamma till vårt nya hingstföl är Gigantine. Som tre-åring fick hon dubbeldiplom både i hoppning och gångarter. Gigantine är efter Saigon 1034 som tävlat upp till Intermedier I. Saigon vann 4-års championatet och placerade sig som trea Scandinavian Open både som 5- och 6- åring.

Vi önskar vår lille kille som fått namnet Gideon Abeiser stort Lycka till på vägen fram i livet.

Här är Gideon 2 dagar gammal och ute med mamma i paddocken.

Änglundagårds Lycka

Lilla LYCKA fick sitt fantastiska namn redan samma dag som hon föddes. Eftersom det var på vår stora släktträff den kullen föddes och min svåger och syster bestämde sig för en liten valp så fick hon sitt namn då. Det var ju Christer Carlssons önskan att en gång kunna skaffa en hund igen och då blev det naturligtvis den bästa rasen i världen Västgötaspets!!!!!!! Det blev en liten Lycka helt enkelt.

Änglundagårds Lycka bor i Mellbystrand. Det är som familjehund och sällskapshund hon lever där lycklig. Det blev tyvärr ett litet fel i hennes käke som gör att inte matte och husse kan gå på utställning med henne. Det är synd för hon har en väldigt fin exteriör och rör sig jättefint,men man godkänner inte underbett på utställning. Västgötaspetsen är en väldigt frisk och sund hundras och det finns väldigt få medfödda fel som drabbar dem. Naturligtvis skulle precis lilla Lycka drabbas av detta. Synd för jag tror Christer gärna gått på lite utställningar med henne. Hon är ju precis lika älskad ändå som tur är.

Lycka är så glad för små barn. Favoritsysselsättning för många spetsar är att slicka på allt , fötter är absolut bäst. Här är det barnbarnet Cleo som får en gosestund med Lycka.

Att ha hund gör ju att man kommer ut i naturen. Västgötaspetsar är glada för att gå lösa och känna sin frihet, härligt för Lycka som ofta får röra sig fritt.

Änglundagårds Ljufva

En liten naggande god tjej med liten svansstubb är Ljufva. Hon var också med i den första fina kullen som Lea fick. Ljufva var som valp framåt och tuff men samtidigt gosig o snäll. Ljufva är grå med ett rätt mörkt huvud kanske aningen större än normaltiken.

Ljufva köptes av Linda Cederhag ute i Björkhagen Ängelholm. Det är roligt när en valp hamnar så nära att vi kan träffas då och då och det gör vi ju så klart. Linda har tidigare haft schäfer och är intresserad av både utställning och bruks. Ljufva har fått prova på allt möjligt och är enastående duktig på det mesta de provar.Vallning, noswork, bruks, och sök det fungerar och det tycker de båda är jätteroligt. Det säger lite om Västgötaspetsen den går att använda till väldigt mycket.

Linda och Ljufva tävlar startklass 10/8 2019 184,5 p av 200 p 1;a placerad.
Tävling i Höganäs 15/6 2019 Startklass 171p av 200 p Placerad 2,a av 15 starter.

Det mesta av tiden är Änglundagårds Ljufva dock bara en förträfflig sällskapshund och sann vän.

Fåren

Får är ett mycket trevligt djurslag. Jag har haft får sedan jag var i tonåren, olika raser och under olika perioder. De är relativt lätta i hantering då de inte är så stora. Problemfria och självgående den mesta tiden av året.

Under lammningen är det lite pyssel och passning. Det allra bästa är ju om tackan får två lamm, eftersom de har två spenar och då är det balans och harmoni. Det händer att de får både tre och fyra lamm. En gång fick min tacka Dagmar fyra stycken och klarade att ge alla fyra lammen di och ta hand om dem.

Just nu har jag tre olika raser. Dagmar som jag nämnde tidigare har en dotter kvar här som heter Hjördis. Hjördis är av rasen texel och det är en holländsk köttras. Hjördis är en mycket stor ,duktig och rejäl tacka. Bra mamma och den som man alltid kan lite på. Tror att hon är född 2016. Hjördis fick i år de två lammen som syns på bilden. En vit och en svart? Ja det har blivit en väldig blandning på färgerna i år. Likaså kvaliteten på ullen skiljer sig mycket. Av texelfårens ull kan man inte göra mycket. Eftersom de är avlade för att sätta fina köttkroppar har de inte så fin ull att spinna och tova.

Lamm födda 2020. Gutemamma och Shropshirepappa.

När vi pratar om ull och kvalitet så kommer vi osökt in på mina Gutefår. De inhandlades i Ullared långt ut i skogen på en gård i november 2016. Det var Winnie och Wilma som då var ca 7 månader och som vi nu haft i fyra år. De flesta som ser mina gutar tror att det är baggar. Men både tackor och baggar har rejäla horn som växer och växer. Baggar kan få enorma hornkringlor.

På gutefårens ganska smala kroppar sitter en fantastisk ull. Det är så roligt att kunna göra saker med ullen när man klippt fåren. Det som är enklast och roligast är att tova. Tovning är ett sätt att filta ihop ullen i stora shok och sedan kan man forma ullen medan den är våt. I år provade jag också att göra tomtar bara med kardad ull och sedan ull som nåltovades till bollar. Jätteroligt. Däremot stoltserar de inte med så köttrika kroppar. Det är därför som jag köpte en Shropshirebagge och parar med. Det blir inte superkvalite på fällarna, de som jag tar tillvara då vi slaktar lammen, men de blir fina och i blandade färger.

Winnie i klippstolen

Baggen som vi har för tillfället och så länge han är snäll är alltså en Shropshire bagge. Det är en engelsk köttras och de har fina slaktkroppar , de har även mycket ull men inte av så bra kvalité. Jag tycker de är så gulliga. En annan fördel med denna rasen är att de är väldigt lugna och inte så rymningsbenägna. Baggen köpte jag i Höör för ett par år sedan och han hade varken namn eller stamtavla. Vet inte hur gammal han är hellre, men det är en riktigt snäll och trevlig bagge.

På dessa två bilderna står Baggen som han bara kallas tillsammans med de tre Shropshirelammen jag köpte i höstas. Det är tre stycken tackor som kommer ifrån min kusin Katarina i Småland. Flickorna heter Greta Viktoria, Malin och Maja. Be mig inte se skillnad på dem det är väldigt svårt. Nästa bild är när de var helt nyklippta.

Det kommer att bli spännande att få renrasiga Shropshirelamm.

Gigantine 29657

Avelsstoet Gigantine är född 2005. Hon är född hos oss och är en synnerligen vaken, energisk, frisk och vacker häst. Gigantine har fått ett stort antal föl och jag kommer att presentera några av hennes avkommor här.

Gigantines pappa är den svenskfödda hingsten Saigon 1034. Mamma till Gigantine är Elitstoet Gazelle stofamilj 43.

Gigantine är 169 cm hög. Hon visades som tre-åring och erhöll dubbeldiplom.

Gigantine 2020, här 15 år och dräktig.

Red Manoue 29688

Red Manoue februari 2020 högdräktig.

Ett av mina två nuvarande avelsston – Red Manoue 29688, e. Master 850 – Chirac. Mamman till Red Manoue är Olympia och det är Eva Albertsen som fött upp henne Hon är född 2005 och jag köpte henne som föl.

Red Manoue visades som tre-åring och där erhöll hon gångartsdiplom.

Red Manoue har fått många föl under åren hos mig och de kommer att presenteras här undan för undan. I år är hon dräktig med Suarez.

Jag har även hennes ettårige son e. Blue Hors St Schufro kvar och han är till salu. Alla andra avkommor är ute i vida världen och har det väldigt bra där.

I sommarhagen för några år sedan

Red Manoue är 170 cm hög. Det är en häst med mycket vilja och lite bordus. det är hon som är chef i stallet . Hon är för övrigt mycket snäll och har alltid varit pigg och frisk.